Featured post

Антифони Howard Leight – impact sport

Активни антифони,на Howard. Много удобни и здрави антифони.Функция за само изключване след 2 часа работа, с кабел за радио станиця,MP3 и мобилни телефони др.

Нека всеки,се чувства свободен и коментира,плюсове и минуси в качествата, на този продукт.

51HoFiiBk-L1361852_0

Буфери – полезна информация.

Здравейте,приятели.

С няколко изречения,искаме да ви представим един продукт,който спомага,за запазването,на оръжито и подобрява работата му…в този случай – буферите.

Буферите са предназанчени,за намаляване,на потенциалните повреди и удължаването на живота,на оръжието.

Поставят се на мястото,където затвора’ се среща/удря рамата’ на оръжието и по този начин елиминират ударите,на метал в метал.

Изработени са,от специален полиуретан,за достигане на максимално абсорбиране,на ударите.

Може да намерите бувери,за различно оръжие,при нас: www.tactica.bg или в нашият магазин в гр. Пловдив, ул. Павел Калпакчиев 59.

Glock фабрични мерни прибори – въпроси и полезна информация.


В тази бележка,ще ви запознаем,с фабричните мерни прибори,на Glock и ниякои от основните „мерни системи“ които се изпозлват и от други прозиводители.

Единият от стандартните и най-разпространени,фабрични мерници,на пистолетите Глок,е този с “бели линии“.Той е с изчистен контраст,позволява точното и бързо прицелване.
За монтаж на мерните прибори,се препоръчва специализираните инструментр,за монтаж.

Някои производители,на мерни прибири,описват този вид мерник като: Вид на мерната система: “Type 18“ и/или “White Outline“ – с бели линии.

Има и още няколко други,основни видове мерни системи,използвани при тези мерни прибри като:
“Type 30“ и/или ”Dot system“,или така казано със система,с бели или друг цвят точки.
“07 Target” или някъде споменавани като “Tactical” са мерниците,без прицелната система,с точки или линия,а напълно изчистени.

Ето и кратко описание,на фабричните мерници,на Глок:

1. POLIMER Стандартен/Пласмасов/Фиксиран/Предлага се в 4 варианта с височина: 6,1мм-6,5мм-6,9мм и 7,3мм/Със система “Wite outline”-бяла линия,за бърза стрелба. Тук ще споменем,че различните варианти,във височината имат точно определена маркировка(от едната дясната страна,на мерника)която определя каква е височината,на мерника и съответно бързото му определяне.Това е така,поради факта че прозиводителят е направил измерванията и е преценил,че това трябва да е определеният мерник,за определеният модел пистолет.
Не бива да се сменят фабрчните мерници с дадена височина,с други които са с различна височина(различна маркировка).Това ще доведе до драстична разлика,във височината,на попаденията,при стрелба.
Разликата във височината ,на мерниците от 0,4милиметра,означава разлика с около 5см,по-високи или по-ниски попадения,над мерната линия,при стрелба,на разстояние от 25м.
Още една полезна информация,относно височината на фабричните мерни прибори на Glock е височината на мушката,която е еднаква за всички модели – 4,2мм Измерването на височината на мерите прибори е: от върха на рамата – до върха на мерника/мушката.
2. ADJUSTABLE REAR SIGHT Пластмасов/Регулируем-вертикално и хоризонтанло/Със система “Wite outline”-бяла линия,за бърза стрелба/С инструмент,за прецизна настройка.
3. NIGHT SIGHT Стоманен/Фиксиран/Със система “Dot system”,с тритиеви‘ точки/Предлага се в 4 варианта с височина: 6,1мм-6,5мм-6,9мм и 7,3мм./Позволяващ прицелна стрелба,при обстоятелства с намалена светлина или без светлина.Тук трбява да се отбележи фактът,препоръчителната‘ подмяна на тритиевите мерни прибори,през няколко години(обикновено 8г-10г),поради намаляването,с времето контраст,на светлината излъчвана,от трития.
4. STEEL Стомамен/Фиксиран/Предлага се в 4 варианта,с различни височина: 6,1мм-6,5мм-6,9мм и 7,3мм/Със система “Wite outline”-бяла линия,за бърза стрелба.
Какво още трябва да занем,за мерниците и съответно мерните системи?
Изборът на мерна система,за вашето оръжие,трябва да произхожда от това,с каква цел ще се използва то,било за спортни цели,като служебно и тн. Трябва да имате в предвит,че някои мерни системи,на мерника и мушката могат да бъдат от различна система,но някои НЕ може и не са съвместими.
Като пример ще дадем:
Някои мерици,със ситема “Target” са съвместим,с мушки тип “Dot system”,докато фабрични/фиксирани мерници не са съвместими с мушки,предназначени за регулируеми мерници(поради голямата височината на мушките,за регулируеми мерници).
Фактът “Кобур“ – има кобури на пазара,които не са съвместими,с някои регулируеми мерни прибори(отново поради голямата им висичина).Съветваме ви,преди да изберете нови мерни прибори,да прецените дали размерите им,ще позволят ползването на вашият кобур или ще се наложи смяната и на кобура,или пък неговата преработка(която основно трябва да позволи свободното движение,на високата мушка).
Ние,от Тактика.БГ винаги предлагаме,на нашите клиенти консултация,от която може да се излвече максимано,професионална информация и ако имате въпроси споделете с нас.

Възвратна пружина – въпроси и полезна информация.


Един,от изключително важните елементи,на полуавтоматичните пистолети,е възвратната пружина,като тя е в основата,на това как работи пистолета. Работата на възвратната пружина е част,от цяластната работа на затворният мехаизъм/затворната рама на полуавтоматичните оръжия/пистолети.
Възвратната пружина работи…чрез отката. Възвратната пружина е,може да се каже сърцето,на това как работят полуавтоматичните пистолети.Няма значение каква система използва,даденият пистолет(откат или чрез отвеждане на газовете),всичко зависи от това,как работи възвратната пружина.
Общо взето,полуавтоматичните пистолети(полуавтоматични оръжие от всички видове) работят така: когато има изтрел,се създава сила която отвежда затворната рама/болта назад,изхвърля се празната гилза и се компресира възвратната пружина.Вече компресираната възвратна пружина стига своята крайна точно и започва да се връща,в начално положение,което води до: връщане на рамата/болта напред,зареждане на нов патрон и привеждане на оръжето,отново в готовност за стрелба.
Може би е пресилено да се твърди това,но възвратнат пружина върши половината от работата,като цяло на полуавтоматичните пистолети. В резултат може да кажем,че наистина възратната пружина е сърцето на всеки „автомат“.Без тази пружина е невъзможно.От това следва,че трябва да сте сигурени,че възвратната пружина на вашето оръжие,действа нормално и е в добро състояние. В същтото време може да се помисли и за смяна и ъпгрейд на заводската пружина,също както е желателно и прериодичната подмяна,на пружините на пълнители.
Какво още е необходимо да занем,за възвратната пружина? Отделно от това,как функционира възвратната пружина,е необходимо да се знаят и някои други факти.Тези пружини са важни за оръжието,да но и трябва да се знае,че те се произвеждат,със специфичнен толеранс и сила(spring rate).

Какво е „сила“,на пружините?
Това е масата,необходима да се компресира пружината за един инч‘,като се изразява в „паунд за инч“ или по-често използваното „либри за инч“ или просто в либри(lbs).Като пример,автомобилна пружина може да има сила от 200 либри за инч(lbs per inch). Защо това да има значение?Колкото по висока сила има една пружина,толкова по голяма сила се изисква,за да се компресира и колкото е по-слаба една възвратна пружина,толкова по лесно се компресира и времето,за един цикъл ще бъде “off”(ще излезне от границите),тоест ще отнеме по-дълго време,на затворната рама/болта да се върне обратно и да заключи цикъла и оръжието да е в готовност,за стрелба.Това също ще ефектира и повдигането,на цевта.Повдигането на цевта се увеличава,с по-слаби пружини,което ще доведе до по-бавно възвръщане на мерната линия,към целта и същевременно закъснял/по-бавен последващ изтрел.
По-силна пружина е добра идея,ако ще се ползват high-power боеприпаси (P ammo или +P) и обратното,когато ще се ползват low-power/low-recoil боеприпаси е желателно да се позлват по-леки пружини.
Типично за всички заводски пружини е,че работят добре,с повечето видове боеприпаси.Повечето патрони ще вървят‘ добре със заводски пружини,но както по-горе отбелязахме няма да е същото,с различни патрони,като релоудваните‘ за състезания,примерно.

Трябва ли периодично да подменяме възвратната пружина? Също като подмяната,на пружините за пълнители,така и подмяната на възвратната пружина е препоръчителна особено,когато пружината е износена(заводска или не).Може да се разбере,по това когато вашият пистолет НЕ работи добре(допуска засечки) а в същото време основните части изглеждат в добро състояние…това трябва да ви насочи,към възвратната пружина.

Колко често и кога да подменяме възвратната пружина? Това не е моного лесно да се определи,но има някои основни параметри,по които може да се водим и да наблюдаваме,което ще направи тази задача,не товлкова специална. Първо,производителите.Те обикновенно имат „guideline” или препоръки‘ за това колко продължително,може да се позлва възвратна пружина,преди да се изисква подмяната.Подмяна се прави,обикновенно на няколко хиляди изтрела.За пример може да се даде с препоръката,на S&W от 3000 изтрела,преди да се сменят възвратните им пружини.
Второ,начинът на употреба на оръжито – дали оръжито е използвано високо интезивно,с по няколко стотин/хиляди изтрела на месец? Или е някакъв “safe queen” който вижда само няколко патрона,в годината или пък е сезонно оръжие,което се позлва за крато. Колкото по-тежко‘ се ползва оръжието, толкова по-често трябва да се подменя възвратната пружина.
Също,видовете боеприпаси имат от занчение,за работата на пружината.Стреля ли се с high-power патрони или се ползват релоудвани’ с по-слаб откат,за състезания и тренировки,примерно?Трябва да се обърне внимание,на честото ползване,на high-power патрони,което води до по-бързото износване,на възрватната пружина. Добрата новина е,че възвратните пружини не са скъпи.Възратни пружини, може да намерите на цени,от около 15лв.

Надяваме се,тази информация да от полза. Пишете ни,ако имате въпроси относно тунинг и подобрение,за вашето оръжие. Екип “Тактика.БГ”

C-A-T турникет


В последно време,се наблюдава интерес,на обществеността и обсъждането,на различни терористични атаки и инциденти.
Често,в такъв сценарии има лица с тежки и животозастрашаващи наранявания,оставени не третирани,поради редица причини.
Военнослужещи,изпълняващи мисии зад граница,Служители на специални полицейски подразделения и ‘частни охранители зад граница‘,са едни от хората,които са преминали обучение,за оказване на Първа Долекарска Помощ(ПДП),но не и цивилните граждани,които може да попаднат в подобен,трагичен инцидент,на улицата,в офиса,в жестоко автотранспортно произжествие,на магистралата или просто,на излед сред природата и в планината.
Един“цивилен“ човек,вече може да се сблъска с различни наранявания: причинени от огнестрелни оръжия,наранявания в следствия от различни видове взрив,пълна ампутация на краиници,тежки наранявания на главата,жестоки изгаряния и други травми,приличащи на действия в следвтвие „военни операции“ и доскоро НЕ очаквани,по улициете на Европейски столици и градове.
Основнен проблем,с който човек може да се сблъска в подобни ситуации е кръвоизлив/кръвотечение.
Може „цял ден да прилагаш“ CPR(Cardiopulmonary Resuscitation) или на бълграски КПР(Кардиопулмоналната реанимация) ,но ако не си спрял кръвоизлива,това което се оказва всъщност е че помагаш,в загубата на кръв,на пострадалият и усилваш кръвоизлива.
Решението е човек да има „под ръка“ поне един турникет,или да импровизира,в направата на такъв.
Прилагането на турникет,за спиране на кръвоизлив може да се очаже острообсъждана тема с противоречния.Някои хора смятят,че след прилагането на турникет,има голяма вероятност или даже почти сигурна загуба,на краиник.Това НЕ разбиране,на темата е много често срещано и напълно ПОГРЕШНО,след като е научно доказано,точно обратното.
Проучвания доказват,че турникет може да е поставен в продължение на часове и да липсват големи,мускулни и нервни увреждания,в третираният крайник(за информация SOMA | JSOM – Special Operations Medical Association – просто за пример).
Може да се каже,че не всики наранявания изискват прилагането на турникет,но определено той спасява човешки животи.Знаейки,че някой ще ми постави турникет и в следствие загубя крайник,ще съм му благодарен,за това негово решение,да спаси живота ми,пред това да загубя крайникът си.
Фирмата North American Rescueа,която е един от лидерите,в проектирането и иновации,в производството на съвременните турникети и широко приета и оценявана компания,в цял свят,проектира и патентова така наречените C-A-T(Combat Application Tourniquet) турникети,които стават нарицание,за този вид турникети.
C-A-T турникета е доставен,на USSOCOM(United States Special Operations Command) още през 2004,а година след това и въведен в останалите военни части,на Американската армия.В ранните години на GWOT(Global War on Terrorism) на български може да си го преведем Глобалната Война срещу Тероризма и преди прилагането,на модерните методи за кръвоспиране и изполването на тези турникети,смъртноста в следствие на сълна кръвозагуба е била 23,3 смъртни случая годишно.След прилагането на тези медоти и турникет,загубите са сведени до 3,5 смърни случая годишно или намаление с 85% на тези случаи,което е впечатляващо.
Резултатът,на продължаващото проучване,проектиране и иновации в производството,C-A-T продължават да подобряват различните модели турникети и предлагат най-новото и иновативно решение,за борбата с кръвозагубата,при различните наранявания.
Какво представлява C-A-T турникета и неговите части:
– Тока“,която дава възможност да боравене и с една ръка,тоест пострадал може да постави турникета,сам на себе си.
– Каиш на турникета – Специфично широк каиш,проектиран с достатична широчина и дължина за да може да бъде приложен,както върху горни така и долни краници.С велкро участъци за бързо и лесно заключване на турникета,преди пристягането му.
– Заключалка/клип – Специфична „C“ образна заключалка,която позлволява заключването на пристягащата дръжка/лост,не зависимо в коя посока се осъществява самото простягане,на турникета.
– Пристягаща дръжка/лост – Представлява къса полимерна ос,със специфична форма,която позволява сдрав хват и не позволява изплъзване,по време на пристягането,с помоща на която се осъществява самото пристяга,на турникета.Възможно пристягане и в двете посоки.
– Заключваща лента – велкро лента,която заключва пристягащата дръжка/лост,в пристегнато положение.
Приложение:
Преди да си вземете C-A-T е нужно да знаете и обърнете внимание,на практическото му приложение.
В екстреми условия на работа,като например ежедневието в силовите структори като Армия и Полиция се оказва повече практичен,от колкото в цивилният начин на живот и ежедневие.Но нека да отбележа,че също има редица ситуации,където този турниет може да се окаже необходим,за всеки един обикновен човек,като:
Високорискови зони-като индустриални зони,с тежка техника и висок риск,от трудова злополулка,масови безредици и множество пострадали в следствие на терористичнен акт,земетресения и други природни бедствия,пострадали с множество наранявание включително и силна кръвозагуба,в следствие на,автомобилни и железопътни верижни катастрофи,затрупвания в следствие,на заметресения и други индустриални инциденит,със съборени згради и хора попаднали под тежки обекти и машини,където извличането им е невъзможно на момента и изисква третиране,на кръвоизливите,на място и веднага и тн.
North American Rescue,фирмата производител – имат видео материали,за това как да се използва/приложи турникета,които материали може свободно да се намеря,в youtube,в профила на фирмата.Те предлагат също и обучение,за всички техни продукти,за големи групи обучаеми и тн.
Не е достатъчно само да имаш турникет.Ти трябва да занеш как и кога да го приложиш,за да бъде ефективен.
Не зависимо дали си полицай,военен,ловджия,планинар или човек който иска да е подготвен за неочаквани ситации и инциденти,аз ви препоръвам да си набавите екипировка,за оказване на Първа Долекарска Помощ(ПДП).Научи,за различните очаквани и неочаквани наранявания,които имат общо с твоята професия,интереси или място,в което живееш или ще прекараш известно време.Бъди готов,преди да се случи някакъв инцидент.Може да се очаже,че ще спасяваш човешки жовот,член на семейството си,на непознат,на свой приятел и дори своят собствен живот.
Турникетите C-A-T и въпроси свързани с тях или въпроси свързани,с различна екипировка и помощни средства,може да получите директно от Нас,вносителя на C-A-T в България:

Фирма: Тактика.БГ ЕООД
адрес: гр Пловдив,ул. Павел Калпакчиев 49
web: TACTICA.BG
mail: office@tactica.bg
тел: 0894 260 064
Ако се интересувате,от приложенията на C-A-T и имате желанието да присъствате,на някои от нашите демонстрации,моля пишете ни или заповядайте в нашият магазин за консултация или просто да разгледайте нашите продукти,на марките,които Ние от TACTICA.BG представяме,на българският пазар.
Благодарим Ви.

Мерник и мушка LPA модел TTF36GL за пистолет Glock

Комплект регулируем мерник и мушка за пистолет Glock.
Фиброоптичен мерник и мушка,направени от стомана и с изключително качество и прецизност.
Подходящ за пистолет Glock,модел: 17 19 20 21 23 25 26 27 29 30 31 32
Зелен цвят на фиброоптиката за мерника и червен на мушката.

В този пост,нека обсъдим качествата и споделим наблюденията си,отностно регулируемите мерни прибори на LPA и конкретно този модел.